Banszko

Eredetileg 1 évszázada alapították azt a kis falut, amit ma Banskonak hívunk. Az újonnan letelepedettek nem véletlen választották ezt a helyet a Pirin hegység lábánál, a Glazne folyó mentén, bár már korábban is éltek ezen a területen.

Bansko városa csak az elmúlt évtizedben fejlődött egy modern téli felkapott üdülőhellyé, köszönhetően a jelentős beruházásoknak, amelyekkel kiterjedt pályarendszert hoztak létre és a pompás szállodák sokaságának, amik épültek. A legkedvezőbbtől a magasabb árfekvésig mára már minden megtalálható.  Mind a téli mind a nyári sportok kedvelőinek, a túrázókról nem is beszélve. Rendkívül felkapott lett a külföldi turisták körében, a város jól ötvözi a történelmi emlékeket és hagyományokat a modern létesítményekkel.

Bansko egy nagyon különleges kisváros ahol jól érzékelhető a Bolgár kultúra, stílusjegyek, hagyományok és népművészet egyvelege. Titkát mégis talán abban hordozza, hogy egyedi elragadó hangulatú macskaköves kisutcái, hagyományos új bolgár stílusú házai és kastélyai a hatalmas kézi fafaragott kapukkal, a hosszú ereszekkel, cseréppel befedve mind a mai napig tökéletesen fennmaradtak a belvárosban. Meg-megbújik köztük minden utcában egy kis hangulatos vendéglő, de legalább egy kocsma. Ennek köszönhetően még egy fárasztó síeléssel töltött nap után is szinte lehetetlen idejében ágyba jutni?

A sporteseményeknek és a kulturális programok sokaságának köszönhetően egész évben, mindenki kellemes emlékekkel és élményekkel távozik a városból. Télen és nyáron egyaránt rangos sportversenyeknek ad otthont a város. A tradíciók és a szokások megőrzéséből fakadóan a kulturális programok tárháza is kifogyhatatlan értem itt a fafaragó és kézműves mestereket, a folklórt és a hagyományok és szokások felelevenítését. Ma Bansko nyilvánvalóan egy kis ékköve Bulgáriának a Mesta folyó fennsíkján, a Rila, Pirin és Rhodopi hegységek ölelésében.

Bansko ezáltal egy érdekes egyvelege a szűz természetnek a Pirin hegységben és a hangulatos régi kisváros atmoszférájának, ötvözve azt a modernnel. Ez egy nagyon különleges és gazdag kultúrával rendelkező település, ami sehol máshol nem található meg az országban. A Bolgár kultúra egyik bölcsője. Annak ellenére, hogy a város maga kicsi, mégis hatalmas eszmeiséggel és szellemmel bír, aminek köszönhetően ez a terület így megőrizte eredeti kultúráját és hagyományait. A fenséges 2900 méteres hegyek pedig ideális feltételeket biztosítanak a síelés szerelmeseinek és a téli sportok kedvelőinek egyaránt.

A banskoi „mehánák” tavernák egyedi hangulattal várják a vendégeket jellegzetes bolgár ételekkel és borokkal. Nem egy helyen esténként élő zene mellett fogyaszthatjuk el a vacsoránk. Senki se lepődjön meg, ha a számla kikérése után a pincér egy nagy fatuskóval tér vissza rajta a számlánkkal, amibe egy jól megtermett kést vág. Ez a szokás leginkább ebben a térségben él ? A vacsoránk után pedig várnak minket az éjszakai klubok, amik 24 órában várják a vendégeket. E kisváros lakosai mindig is tudták mivel fogják meg vendégeiket, nem véletlen méltán híres a bolgár vendégszeretet.

A városban több mint 120 kulturális és történelmi emléket, emlékhelyet találunk, bőven van mit felfedezni. Rengeteg üzlet kínálja portékáit és a híres „Banskoi iskola” követői gyönyörű fafaragásokat, festményeket, egyéb szép holmikat kínálnak a kovácsműhelyek alkotásairól nem is beszélve. Ezúton ajánljuk figyelmükbe ezt az ékszerdobozt a hegyek ölelésében. Ha még nem jártunk itt mindenképp érdemes ellátogatni erre a területre és újabb tájakat megismerni, felfedezni.

Banszko térkép
(kattintson a képre nagyobb méretért)

Banszko térkép
Banszko térkép

 

Banszko képekben: